Det handlar om livet

jan 17, 2025Nyhet0 Kommentarer

Det handlar om Livet Strategi om efterlevandestöd efter självmord

Det handlar om livet!

Nu börjar arbetet med strategin för psykisk hälsa och suicidprevention

Regeringen har presenterat en nationell strategi för psykisk hälsa och suicidprevention. Strategin, som kommer gälla under perioden 2025 till 2034, under namnet ”Det handlar om livet”. Denna satsning involverar drygt 25 myndigheter, regioner, kommuner och organisationer inom civilsamhället.

Syftet med en långsiktig strategi, som berör många samhällssektorer, är att den ska göra skillnad för både individer och verksamheter. Genom tydliga mål som följs upp regelbundet ska arbetet bli fokuserat och effektivt.

Att arbeta med psykisk hälsa handlar inte bara om att behandla sjukdomar, utan också om att skapa en kultur av öppenhet och stöd, där människor känner sig trygga att tala om sina känslor, söka hjälp och få det stöd och hjälp de behöver. Det är också viktigt att fokusera på förebyggande insatser, utbildning och att minska stigmatisering kring psykisk ohälsa.

Att förlora någon är inte en engångsupplevelse, det är en process som kan vara både smärtsam och tung. Varje person har sin egen resa, och att förstå och stödja varandra i dessa stunder av kan göra en stor skillnad. Det handlar om den pågående kampen att hantera minnen och känslor som återvänder, som vågor som slår mot en strand…. Varje dag är en påminnelse om det som har förlorats, och det kan vara en tung börda att bära…… Vi behöver bli bättre på att våga vara bekväma i det obekväma, våga vara medmänniskor och räcka ut en hand till den som drabbats. Det är svårt att bli kvar ensam på stranden med frågorna, sorgen, förlusten

Behovet av stöd och förståelse för de som drabbas är enormt och risken att själv hamna i en djup depression eller känslomässig kris utan stöd är stor. Att du delar din erfarenhet och samtidigt ger insikter om vikten av stöd kan vara en avgörande påminnelse, om varför det är så viktigt att vi arbetar för att minska stigmatiseringen kring psykisk ohälsa och suicid. Och att vi gör hjälpen tillgänglig för de som behöver den, både för dem som kämpar med sina egna tankar och för de som blivit kvar efter en förlust. Det är ett ämne som ofta hålls tyst om, men det är genom samtal, öppenhet och att ge människor möjlighet att få det stöd de behöver som vi kan börja läka och förändra den kulturen.

Vision och mål

Strategin bygger på en tydlig vision:
”Ett samhälle som främjar en god och jämlik psykisk hälsa hos alla och där ingen ska behöva hamna i en situation där den enda utvägen upplevs vara självmord.”

Övergripande mål:

  • En förbättrad psykisk hälsa i hela befolkningen.
  • Färre liv förlorade i suicid.
  • Minskade påverkbara skillnader i psykisk hälsa.
  • Minskade negativa konsekvenser av psykiatriska tillstånd.

Strategin lyfter också vikten av att ge stöd till efterlevande, något vi på HOPE arbetar för att synliggöra.

Nästa steg – samarbete och genomförande

Arbetet med strategin börjar nu och det kommer att kräva samlade insatser från myndigheter, regioner, kommuner och organisationer. Genom tydliga mål och regelbunden uppföljning hoppas strategin skapa långsiktiga förbättringar för individer och samhället i stort.

Mer kunskap om efterlevandestöd kan göra stor skillnad och vi arbetar dagligen för att stötta efterlevande och bidra till att minska stigmat kring psykisk ohälsa och självmord. Vi är stolta över att vara en del av civilsamhället som kan bidra till att förverkliga strategin.

Nu ser vi fram emot arbetet med att förverkliga den nya strategin!

Läs mer om strategin HÄR

Här på vår hemsida kan du läsa mer om vårt arbete med efterlevandestöd och hur vi bidrar till att minska stigmatiseringen kring psykisk ohälsa och ge fler efterlevande möjlighet att få stöd:

Hur jobbar vi i HOPE med stöd till dig som är efterlevande – Läs mer här

Hur jobbar vi HOPE – Läs här

Vill du vara med och bidra till att fler efterlevande får stöd – Klicka här

0 kommentarer

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

0