Så här skriver Svensk Insamlingskontroll på sin hemsida.
I slutet av sommaren 2023 grundades HOPE att leva vidare för att stötta närstående till personer som har tagit sitt liv. Målet är att hjälpa till i sorgearbetet genom att erbjuda mötesplatser för att träffa andra i samma situation, dela erfarenheter och få stöd att leva vidare. Nu öppnar föreningen ett 90-konto för att utöka verksamheten.
Efter att själva ha förlorat familjemedlemmar i suicid valde fyra föräldrar att starta den ideella organisationen HOPE att leva vidare för att stötta andra i samma situation.
Verksamheten, som officiellt grundades den sista augusti förra året, erbjuder mötesplatser för gemensamma samtal med målet att underlätta sorgearbetet. Förhoppningen är att motverka isoleringen som många annars hamnar i och bidra till att vägen till vad föreningens grundare kallar ”efterlivet” inte blir alltför svår.
– För alla oss som har drabbats finns det ett liv före och ett liv efter. I början har de flesta svårt att se hur de ska orka leva vidare, men vi vill bidra till att fler gör det och att vägen dit inte blir för lång. Saknaden kommer alltid att finnas där, men sorgen som är så förlamande i början kan mattas av med tiden och samtal med andra i samma situation kan stärka, göra att man känner sig mindre ensam och bidra med andra perspektiv, säger Raija Zidén och fortsätter:
– Ambitionen är att erbjuda det som vi själva saknade när vi drabbades. Då fanns det få mötesplatser som fokuserade på att stötta efterleverare, varken vården, landsting eller ens ideellt.
90-konto ska bidra till expansion
HOPE att leva vidare arrangerar olika typer av samtalsträffar; kaffekvällar, gemensamma promenader och gruppsamtal. Vid varje tillfälle är någon eller flera av föreningens volontärer med som ”lotsar” för att stötta deltagarna, men samtalen följer sällan en uppsatt agenda utan sker helt på deltagarnas villkor. Hittills har mycket varit fokuserat i och kring de städer där grundarna är bosatta, men HOPE att leva vidare har även nått andra delar av Sverige genom digitala möten. I framtiden är ambitionen att kunna erbjuda fysisk verksamhet i fler delar av Sverige och utöka antalet samtalstillfällen, men för att göra det behöver ekonomin stärkas. Det är en av anledningarna till att föreningen har ansökt om ett 90-konto som nu har beviljats av Svensk Insamlingskontroll.
– Ända sedan vi inledde arbetet under förra året har vi fått väldigt bra respons, både från privatpersoner och myndigheter. Det är många som tycker att det vi gör har saknats tidigare och vi vill gärna nå fler. Vi har därför valt att starta ett insamlingsarbete och då är 90-konto den bästa kvalitetsstämpeln i Sverige, säger Raija Zidén innan hon avslutar:
– Jag vet ju själv hur det är när jag donerar till ideella ändamål. Om organisationen har ett 90-kontot är det en stor trygghet att pengarna verkligen hamnar rätt. Den tryggheten vill vi kunna ge till de som vill stötta oss och se verksamheten växa.
Svensk Insamlingskontroll följer upp att insamlade pengar används på rätt sätt
Varje år skickar alla organisationer med 90-konto in sina räkenskapshandlingar till Svensk Insamlingskontroll som följer upp att de insamlade pengarna går till rätt saker. Minst 75 procent av de totala intäkterna ska gå till ändamålet och högst 25 procent får gå till kostnader för insamling och administration. En årsredovisning ska upprättas som ska granskas av en auktoriserad revisor. I förvaltningsberättelsen ska det tydligt beskrivas hur organisationen har arbetat med sitt ändamål, vilka resultat som har uppnåtts och vilken effekt de har haft.
Läs hela intervjun här: Pressmeddelande HOPE beviljas 90 konto
0 kommentarer